sâmbătă, 31 martie 2012

Perfecţiunea – minciuna unei întregi industrii


O nouă mascara ce îţi face genele de 12 ori mai voluminoase, cremă anti-riduri ce întinereşte tenul cu 20 ani şi serumuri ce topesc centimetri de grăsime în cîteva săptămîni – aceste sintagme nu sunt preluate dintr-un film SF, ci din publicitatea unor produse mediocre, destinate maselor mari, dar cu preţuri exagerate. Noi le cumpărăm fără a fi siguri de autenticitatea şi eficacitatea lor, bazîndu-ne doar pe surse ce nu merită încredere. O mulţime de bani sunt aruncaţi în vînt; după calculele mele, un set întreg de cosmetice ar costa cîteva salarii.

La urma urmei, pentru ce ne trebuiesc tone de scrub, farduri şi măşti? În trecut femeile reuşeau să fie senzuale şi frumoase fără să apeleze la atîtea produse chimice. Reţetele de înfrumseţare bazate pe plante şi fructe aveau loc de frunte. Totul venea din atitudine, feminitate, comportament potrivit unei adevărate doamne. De exemplu, bunica mea a folosit ocazional doar ruj şi arată bine la o vîrstă respectabilă. A prins doi iepuri deodată: a salvat timp, bani şi a reuşit să-şi păstreze aspectul şi sănătatea.

Tumblr_liiupayrnd1qzgajlo1_500_large
Paradoxul constă în faptul că deşi cosmeticele ar avea intenţia de a întineri, fac inversul. Acum, chiar şi fetele tinere au urme vizibile lăsate de cantităţile mari de fond de ten: piele uscată, îmbătrînită, palidă. Normal lucru, nu este deajuns că se formează o barieră a pielii cu mediul, mai apare şi acţiunea unor ingrediente toxice: parabenii (ce sunt cancerigeni), coloranţi artificiali, metale grele (la fel, extrem de dăunătoare, deşi interzise peste tot, pot fi găsite des în rujuri). 

Generaţia noastră nu numai că foloseşte prea multe produse, ci devine dependentă de ele. Cunosc fete care nici măcar nu am idee cum arată fără machiaj. O simplă ieşire pînă la magazin necesită pregătiri riguroase şi aplicarea cu meticulozitate a "сamuflajului".Cu cît mai mult, fake şi colorat – cu atît mai bine.

Nu doar pielea are de suferit pe urma campaniilor publicitare. În toate revistele, posterele şi-au făcut loc corpuri scheletice, androgine, lispite de orice delicateţe. Ele au devenit un nou standard de frumuseţe. Răsfoind o astfel de publicaţie, oricine îşi poate pierde încredea în propria persoană, găseşte defecte inexistente şi începe diete drastice, exagerate. Unele celebrităţi se şi mai infectează intenţionat cu diferite prostii pentru a fi în formă. Mai bine ar face sport.

Slăbim şi luptăm cu poftele noastre pentru ca în final, fail, să aflăm că băieţilor nu le plac fetele slabe. Iar femeile ce spun că urmează diete doar pentru dînsele... ar fi mai bine să recunoască un simplu adevăr – au nevoie de atenţie.

Mai este şi industria modei, care de-a dreptul impune trenduri noi în fiecare sezon. Astfel, fashionistele sunt nevoite să-şi reînoiască garderoba de cîteva ori pe an. Eu sunt adepta pieselor timeless: jeanşi simpli, tricouri şi cardigane. Nu pot accepta tendinţe ca outfituri întregi din piele, printuri animal colorate şi stofe metalice. Hai să fim serioşi, arată ieftin. Nu sunt sexy, mai degrabă vulgare.

Este timpul să ne formăm propria opinie şi să ne gîndim: oare merită efortul? Oare o anumită piesă vestimentară se potriveşte personalităţii mele? Trebuie oprită această zombare ce ne lipseşte de individualitate.Pune în funcţiune imaginaţia şi lasă mama-natură să facă ce are de făcut.
 

6 comentarii:

  1. Ce sa facem daca nu sa-u inventat produsele cosmetice 100% eco.
    Culmea e ca daca nu esti acoperita cu 3 straturi de fard , oamenii incepu sa-si puna intrebari..de ce tot timpul e asa simpla?
    Exista si alternative naturale:mascara-ulei de ricin,ruj-ardeiul iute (that's hard)vospsirea parului in negru-coji de nuci necoapte (spalare pe cam cam vreo luna )blond (ceai de musetel foarte concentrat 2 luni)
    Ai vazut s-a rezolvat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cunoscută situaţia cu simplitatea... deseori aud astfel de replici de la amicii mei.
      cît despre rujul din ardei iute, mai este şi sfecla :D

      Ștergere
  2. Da, sunt de acord ca cosmetica dauneaza frumusetii unei fete, cel mai bine e ca ea sa fie naturala. Ma rog,se poate de folosit la unele ocazii, insa nici atunci in exces.
    Chiar mi-ar fi interesant ca sa vad pe cineva ca incearca rujul din ardei iute :)
    Bravo autoarei. Imi plac articolele tale, au un ... "mai citesta-ma odata "

    RăspundețiȘtergere
  3. mass media de vinde o viata falsa in fiecare zi. eu cel putin nu cred o iota din ce ne arata ei: tenuri perfecte, corpuri perfecte, femei perfecte, nu exista asa ceva. Nimeni nu e perfect.

    Si eu prefer naturaletea :)

    RăspundețiȘtergere