miercuri, 5 septembrie 2012

Aventuri americane

Iată vin cu postul promis, nu sub forma unei simple povestiri, ci a unui interviu. Am căutat cele mai potrivite întrebări,  mai ales că sunt şi eu curioasă să aflu cît mai multe despre SUA. Visul american, o idee atît de răspîndită, chiar a reuşit să adune o mulţime de stereotipuri, majoritatea şi subiecte pentru bancuri. Astăzi am aflat că mai toate sunt false şi nu merită să ne facem idei preconcepute despre o ţară şi oamenii de acolo. Interviul este scurt, dar cuprinde o mulţime din observaţiile Nataliei, care a petrecut o vară întreagă în Washington DC. Nu am vrut să fac prea multe comparaţii cu Moldova, din frica să nu fie textul umplut de pesimism. De altfel, poate merită să recunoaştem adevărul, este greu să găseşti plusuri pentru ţara noastră, iar puţinele lucruri care ne mai ţin aici sunt de ordin personal: familia, prietenii. Deci iată ce a ieşit:

***

- Pentru a face mai clară atitudinea ta faţă de SUA şi călătoriile tale care provoacă invidie, descrie această ţară într-un singur cuvînt.
- Cred că cel mai potrivit este RAI! Toate comodităţile, infrastructura şi comportamentul celor de acolo molipsesc de optimism, este imposibil să nu simţi fericire cînd te înconjoară oameni amabili, zîmbitori, care oferă sprijin şi încredere.

5th Avenue
- Ce diferenţe ai observat în comportamentul oamenilor, legate de modul în care gîndesc?
- Deşi cei de la noi cam îi iau în derîdere pe americani, că ar fi proşti şi limitaţi, ei îşi manifestă inteligenţa nu prin numărul de diplome şi cărţi citite, ci prin relaţiile interumane. Paradoxul ţării noastre este că avem specialişti în o mulţime din domenii, cu doctorate şi masterate, dar, care, din păcate nu au cultura comunicării, nu pot cere scuze sau fi politicoşi. Sunt de părere că educaţia ar trebui să înceapă de la astfel de "mărunţişuri", nu de la Teorema lui Pitagora şi termodinamică.

- Dar ce ţine de obiceiurile alimentare?
- Fast foodul este alegerea celor săraci, sunt o mulţime de cafenele ce servesc salate, mîncare sănătoasă. Asortimentul de fructe este foarte variat. Să mănînci sănătos în SUA nu este un efort, ci un mod de viaţă. Oamenii fac jogging pe străzi, în parcuri, oriunde. La noi însă te alegi cu priviri lungi şi dispreţ.

Brooklyn Bridge Park

- În ce oridine sunt aranjate priorităţile americanilor, pe ce pun preţ?
- Ei nu încearcă să demonstreze nimănui nimic, hainele pe care le poartă ţin doar de comoditate. O mare importanţă o are cariera, care lasă undeva pe fon viaţa personală, odihna. Dacă o fată nu este căsătorită la 30-35 ani, nu înseamnă că este o ratată sau o urîtă. Iar cît ţine de relaxare, calatorii, ele îşi fac loc la pensie, cînd după ani de muncă, americanii adun deajuns bani pentru a vedea lumea.


Niagara Falls

- Cunoaştem toţi că în SUA poţi vedea oameni din toată lumea. Ai întîlnit mulţi moldoveni?
- E adevărat, pe străzi se aud diferite limbi, sunt multe femei în sari sau haine foarte pestriţe tipice pentru cei veniţi din America Latină. Am vazut mulţi moldoveni cînd am mers la Cascada Niagara. 

- Le este dor de patrie? Le lipseşte ceva din tipicul nostru naţional?
- Dimpotrivă, doar gîndul că vor veni înapoi îi indispune. Nu cred că lipseşte ceva, sunt o mulţime de magazine specializate, ruseşti, în care se vînd o mare varietate de produse importate din CSI, inclusiv Moldova.


NYC văzut din Empire State Building
- Cum marea noastră  problemă este drumurile, care e situaţia de acolo?
- Aici, şoselele sunt reparate, înlocuite periodic, chiar dacă aparent ar fi ideale. Am fost indignată cînd drumuri, mult mai bune de cît cele mai noi şosele de la noi, sunt refăcute. Desigur, situaţia economică le-o permite. Dar şi modul în care sunt desfăşurate lucrarile, în timpul nopţii, nu perturbează traficul şi nu creează probleme nimănui.În Moldova şoferii pierd mulţi nervi prin ambuteiaje, cînd sunt închise străzi întregi.

- Cum ţi-a părut Chişinăul cînd ai revenit?
- Nu observam înainte, însă oraşul nostru e cam murdar, prăfuit, prin curţile blocurilor hîrtiile şi cutiile de bere stau la loc de cinste. De asemenea, marketurile  de la noi sunt mici, devine greu de ales produsele potrivite, uneori pot fi de negăsit. Şoferii nu respectă pietonii, chiar şi trecerea la zebră nu pare a fi sigură.

United States Capitol

- Te-ai gîndit să te muţi acolo?
- Este greu să răspund, e o schimbare majoră, este nevoie de timp pentru adaptare. În prezent mă simt bine şi aici, iar amintirile acestei veri îmi vor aduce zîmbetul pe buze încă mult timp înainte!

***
Sper că v-a plăcut ce a ieşit! Am adăugat şi cîteva poze care par desprinse din filmele de la Hollywood! Aştept cu drag comentarii şi vă doresc o zi frumoasă!

6 comentarii:

  1. A ieșit foarte bine. Felicitări.
    Chiar dacă nu știu de ce nu mă atrag americanii sau America postul tău mi-a dat un dor de America. POate o să o pun pe lista locurilor de vizitat acum :)
    O zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. desigur, sunt o mulţime de lucruri de văzut acolo, zeci de oraşe, rezervaţii naturale! mulţumesc pentru comentariu şi te mai aştept la mine pe blog!

      Ștergere
  2. frumos interviul, chiar foarte aranjat si totul merge dupa o anumita ordine...
    Felicitari!!! :)
    Imi place tot cum a descris, insa nu imi place ca a comparat america cu locul sfint "raiul", insa yi dau crezare fetei, ca la noi asta e ceva abstract si cind ceva tare ne place ap folosim acest cuvint "magic"
    Cu mult drag,
    Liuba
    xxx

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc mult pentru comentariu, cred că a folosit comparaţia pentru a accentua diferenţele evidente între aceste societăţi şi modurile de viaţă pe care le duc oamenii, nu a avut alte intenţii.

      Ștergere
  3. Fooooooarte frumoase pozele! Și tu ești foarte drăguță!

    RăspundețiȘtergere