duminică, 3 iunie 2012

Despre religie

Ştiu, probabil mulţi vor reacţiona urît şi nu vor fi de acord, însă eu îmi voi exprima opinia în legătură cu un subiect sensibil pentru întreaga societate, şi anume – religia, unealta care controlează populaţia, care lasă bătrînii fără bani şi  care se implică în politică (unde chiar nu are ce căuta).

Nu am nimic împotriva persoanelor credincioase, le respect şi înţeleg perfect că au nevoie de susţinere, de speranţă. Însă, vorbind la general despre acest fenomen, de la apariţia sa cu două milenii în urmă şi pînă în prezent, religia a frînat mult progresul. Chiar şi o persoană cu cele mai vagi cunoştinţe în istorie înţelege că perioada de înflorire a creştinismului a fost şi cea în care nu prea a existat modernizare, noi invenţii. El ţinea oamenii în frîu, nu le permitea gîndirea liberă. Era comod pentru conducere şi clasele sociale superioare. Însă, o dată cu apariţia a noi curente politice, a dezvoltării economice, industrializării, biserica pierde din putere. Şi iată-ne de vreo 100 ani încoace cu computere performante, medicină avansată şi sateliţi artificiali. Lista de oamwn de ştiinţă creştini este scurtă, şi mulţi au avut probleme cu inchiziţia: Link.

Poate antipatia mea vine nu doar din această cauză, ci şi deoarece văd cum merge treaba, mai ales la ţară, unde oamenii se simt obligaţi să plătească „taxe fixe” pentru anumite servicii religioase. Nu contează faptul că pensia vîrstnicilor abia ajunge pentru supravieţuire, ei sunt zombificaţi de ideile promovate pe la slujbe, ba chiar şi şantajaţi.

Chiar şi întregul concept al creştinismului mă pune pe gînduri, deoarece copiază mult din religiile vechi (citisem mai multe articole şi cărţi). Oare nu a fost facut întenţionat, ca oamenii să accepte mai uşor noul curent şi rînduielile sale? Poate în trecut erau acceptate deoarece oamenii cunoşteau mai puţin, însă acum, cu atît acces la informaţie, Biblia poate părea o adunătură de legende copilăreşti ce nu au prea multe tangenţe cu realitatea.
Cred că a venit timpul să ne bazăm pe omenie, să deosebim binele de rău fără frică şi prieteni imaginari.


BTW, aurul de pe scaunul Papei de la Roma ajunge pentru a întreţine zeci de familii. Gîndţi-vă la asta.


11 comentarii:

  1. Adevărat! Dar ce-ar mai fi Papa de la Roma fără scaunul lui din aur. Adică zău, există un mod mai bun de a-ți arăta credința decât prin lucruri de genul ăsta? :))
    Ciudat cum majoritatea preoților și oamenii bisericii în general, au uitat că Iisus umbla în niște cârpe. Nu avea nevoie nici de scaun de aur, nici de coroane sau sceptre..

    RăspundețiȘtergere
  2. Ştii ce cred eu despre religie ? Manipulare în masă .
    Sunt atee, şi nu îmi e ruşine să recunosc .
    Să ai o zi frumoasă . :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu văd nimic ruşinos în asta, gîndeşti cu propria minte şi nu te laşi influenţată.

      Ștergere
  3. Cum te vad foarte tanara si inca nu ti-ai format o parere clara despre religie, vreau sa-ti spun ca daca nu poti intelege ceva, nu inseamna ca acel ceva nu exista si ca nu sunt oameni care inteleg asta. Si ei trebuie respectati. Ca orice putere si cea religioasa a fost folosita spre a sluji anumitor interese. Dar asta nu inseamna ca Dumnezeu a vrut asa. Oamenii sunt liberi sa aleaga, nu sunt fortati. Daca ai ales sa nu crezi, respecta-i pe cei ce cred. E o calitate.
    Altfel ar fi ca si cum eu as spune ca tinerii sunt prosti, ori nu poate fi valabil pentru tot tineretul.
    Trebuie sa facem, de asemenea, diferenta intre credinta si umanism. Un om poate avea o baza buna, fara a fi credincios...dar un credincios autentic nu poate fi rau, nu s-ar numi crestin.
    Sfatul meu: fii mai toleranta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Uite, îți respect părerea, uneori și eu cred că ar fi mai bine fără religie!
    Eu cred în Dumnezeu!
    Referitor la Biblie, de unde știi că e doar ceva povești în ea?
    Ai citit-o?

    RăspundețiȘtergere
  5. pentru "Dreamer" şi "B.D."
    îmi pare rău, părerile noastre nu au coincis şi din păcate nu pot face nimic. Sunt tolerantă, dar am opinia mea faţă de un întreg fenomen ce şi-a pus aprenta pe toate aspectele vieţii noastre. Peace.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu îți respect decizia.
      Și nu trebuia să retragi urmărirea!
      Fiecare cum vrea!
      O seară frumoasă!
      Dacă îmi permiți eu îți voi urmări blogul!

      Ștergere
  6. Mda, imi e greu sa recunosc, dar pe alocuri ai dreptate. Cat despre bisericile de la tara, acolo biserica a fost mereu parte din viata oamenilor, chiar in viata de familie, la biserica, inainte si dupa slujbe erau momente de reuniune intre sateni, vecini etc. Ei se simt datori sa dea bani pentru intretinerea bisericii (cum se dau pentru scoala sau dispensar), e o taxa "morala", acum ca unii preoti avari au facut o moda din asta, e partea a doua. In general si bisericile isi ajuta enoriasii, la unele se fac chete pentru familiile aflate in nevoi etc. Cat despre scaunul de aur al papei si aurul din unele catedrale, da e un moft exagerat si lipsit de scrupule.
    Trebuie sa fii credincios, nu neaparat religios. E o diferenta mare intre termeni.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cum pe tine nu te reprezinta un oarecare smecher de pe strada ... asa cred ca nu-L reprezinta unii leaderi religiosi pe Dumnezeu. Intr-adevar ... lumea e corupta, inclusiv la nivel religios. Insa avem o imagine gresita in ceea ce priveste Dumnezeu ... EL este culoare si vibratie, ... adica tot ceea ce ne inconjoara si cred ca Biblia doar "pare" o " o adunătură de legende copilăreşti ce nu au prea multe tangenţe cu realitatea" ... Pentru mine este GPS-ul intre leagan si mormant ... am gasit multe raspunsuri acolo atata timp cat am citit atent si nu m-am oprit doar la aspectul exterior ... multe lucruri trebuie sa le ataci in profunzime ca sa le intelegi!
    Interesant blogul tau ... adevaruri vazute din alt unghi! Experienta, sau ceea ce am trait pana acum ne diferentiaza pe fiecare in parte ... insa pe toti ne uneste doar iubirea adevarata in Dumnezeu! Nu stiu in ce masura se mai poate vorbi astazi de asa ceva ... rezultatul il vedeti si voi ... fiecare pentru el!

    RăspundețiȘtergere
  8. BuburuzaBia, xd90europe, multumesc din suflet pentru comentarii. Poate inca nu am maturitatea ca sa pot intelege tot... pina ce ramin la parerea mea.

    RăspundețiȘtergere