luni, 23 iulie 2012

Comparaţie: Sankt Petersburg şi Chişinău

Deşi există o mulţime de stereotipuri despre Rusia, urşi şi vodkă, impresia pe care mi-am facut-o despre această ţară este una pozitivă. Nu văd de ce nu ar trebui să-mi placă... ruşii de aici, din Moldova nu au nimic în comun cu oamenii de acolo. Eu sunt împotriva rusificării noastre... nu împotriva unei naţiuni întregi. Iată comparaţia cu Moldova:
Prima diferenţă pe care am observat-o a fost drumurile. Deşi se spune că infrastructura de transport a acestei ţări nu este prea eficientă, totuşi, în comparaţie cu situaţia deplorabilă de la noi, ruşii sunt cu muulţi paşi înainte.Nici vorbă de gropi sau crăpături.
Apoi, printre surprizele plăcute se numără şi curăţenia de pe străzi. Ea este vitală pentru Sankt Petersbrg, mulţi turişti – venit colosal. Dar şi localnicii sunt educaţi şi atenţi, nu am vazut absolut pe nimeni să arunce o hîrtiuţă sau să харчаскэ. Şi atunci cînd plouă nu mi se umple încălţămintea cu glod, cum mi se întîmplă la noi.
Arhitectura este extrem de frumoasă! Clădiri tipice secolului 18-19.Fotografiile vorbesc de la sine. (click pentru a le mări)


Un minus (pentru mine personal, preferinţele diferă) constituie lipsa copacilor. Ei au altă abordare: străzile sunt decorate cu flori, la staţii de autobus, în cafenele, pe stîlpi. Cînd am venit înapoi în Chişinău, aveam impresia că mă aflu în junglă. Îmi place aşa, cu mai mult oxigen.
 

Însă, acest minus este acoperit de preţurile mici: haine şi mîncare, servicii, benzină, totul este muult mai ieftin de cît la noi. Exemplu: benzina mai ieftină cu 6 lei/litru, logic, au resurse. Plus la asta, salariile sunt mari. Un simplu taxator ajunge să primească 1000 euro. :pokerface:
M-au impresionat şi mall-urile. Nu că aş fi un mare fan... ok, sunt, îmi plac hainele :D.Sute de magazine într-o singură clădire uriaşă. În Chişinău, mereu am teama că cineva o să poarte haine identice cu ale mele. Acolo însă... puţin probabil.
Cît ţine despre oameni, sunt educaţi, relaxaţi, simpli. Nimeni nu strigă, nimeni nu se ceartă. Sunt classy şi se îmbracă foarte original! Fetele nu se pot lăuda cu frumuseţe naturală... Am stat o lună acolo şi am vazut doar cîteva acceptabile. Nu ştiu de unde se iau modelele astea frumoase :)). În schimb, băieţii sunt foarte drăguţi, preponderent blonzi sau roşcaţi, ca britanicii.
În general, cei din oraş ţin mult la aspectul acestuia. Deseori, clădirile ce se reconstruiesc, sunt temporar acoperite cu un fel de plastic ce repetă arhitectura clădirii, cu ferestre, detalii. Mi-a plăcut.
Şi în final, ruşii sunt mari patrioţi, practic naţionalişti. Se cred cei mai buni şi puternici, îşi iubesc ţara, tradiţiile. Ar trebui şi noi să împrumutăm această atitudine. De mult timp nu am auzit ceva bun despre Moldova de la ai noştri. Însă de la oamenii de acolo am auzit! Le place soarele de la noi, iarba verde, fructele şi legumele. Înainte nu le prea apreciam... însă după ce am văzut că practic tot ce au în marketuri este importat din Argentina, mi s-a făcut poftă de nişte piersici de ai noştri.
Gata pe azi. 


P.S.: Totuşi, un stereotip s-a dovedit a fi adevăr: ei chiar beau mult. Şi nu se îmbată.


Un comentariu:

  1. se vede ca esti foarte talentata la scris si se vede ca pui suflet in orice cuvant pe care- l scrii bravo tine- o tot asa :*

    RăspundețiȘtergere