sâmbătă, 4 februarie 2012

Ce este fericirea?


FERICÍRE, fericiri, s. f. Stare de mulțumire sufletească intensă și deplină.


Definiţia preluată din DEX sună limitat şi sec. Voi incerca să explic ce este fericirea, aşa cum este vazută ea din punctul meu de vedere.

Fericirea, dorinţa de a fi fericit şi realizarea acestui scop este lucrul care face toţi oamenii identici (oricît de original şi deosebit nu ai crede că eşti). În acelaşi timp, ea este subiectivă şi depinde de preferinţele şi convingerile fiecărui individ în parte. Fiecare persoană are dreptul să facă totul pentru a o atinge, fară să ţină cont de părerile altor oameni. Important este să fie satisfăcut şi mulţumit de modul de viaţă pe care îl duce, oricare ar fi acesta.

Pare atît de simplu, însă sunt îngrijorată de ceea ce se întîmplă în jurul meu. Paradoxul este faptul că oamenii se abat de la acest obiectiv şi trăiesc pe baza unor idei impuse şi atît de stereotipizate de catre mass-media: grup mare de prieteni, haine trendy, gadgeturi, maşină. Sună cunoscut, nu? La vederea acestui tablou, cuvîntul care ar descrie perfect lumea de azi este superficialitate.

De ce? Pentru că este mai uşor să faci impresia unei persoane fericite de cît a încerca să devii cu adevărat împlinit. În plus, este mai comod. În acest context, vin cu un sfat. Fă doar lucrurile care te fac fericit şi nu te lăsa condus de media şi părerea altora. Fericirea este o stare ce vine din interior, ea nu se hrăneşte cu achizitii care iţi aduc zîimbetul doar pentru cîteva momente.

Fericirea este alcatuită din zîmbete, prieteni, dragoste şi familie. Toate lucrurile care sunt aici, atît de aproape, dar subapreciate şi uitate în fuga după bani si faimă.


Pentru tine ce este fericirea?

7 comentarii:

  1. Fericirea este un mod de a trăi , nu ceva la care să ajungi.

    Nici nu cred că poate fi un scop serios , este ceva prea vag de aceea nu cred că se potriveşte în modelul cu "baţul şi morcovul" http://216.139.229.20/wp-content/uploads/2011/02/DHBlogFig4.jpg

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu sunt de acord cu tine. Tocmai din cauza că este ceva "prea vag" nu cred că poate fi aşa de uşor dobîndit. Mod de trai - hmmm şi atunci de ce catalogăm fericirea doar în unele momente ale vieţii şi nu în fiecare clipă a ei?

      Ștergere
  2. Sunt fericita cind:
    - fac pe cineva fericit
    - zimbesc cu cineva drag
    - citesc
    - savurez mirosul cafelei
    - pot tine un secret :)
    - iluziile devin realitate
    - talentul prietenului e descoperit de cineva nou
    - ...

    RăspundețiȘtergere
  3. E simplu ... sunt fericit atunci cand stiu ca am facut ceea ce trebuia sa fac! Si mai ales cand stiu ca am putut fi de folos cuiva din jurul meu!
    Majoritatea timpului sunt vesel si pus pe glume ... insa fericirea e cu totul speciala ... o traiesc doar in momente de sinceritate fata de mine, fata de cei din jur!

    RăspundețiȘtergere